SIK SORULAN
SORULAR

Akınsoft Ankara olarak, sık karşılaştığınız sorunları yada en çok merak edilen soruları, SIK SORULAN SORULAR sayfamızda bir araya getirdik. AKINSOFT programlarında en çok karşılaştığınız hataları, en çok merak ettiğiniz konuları, sorunların çözüm yollarını ve programınızı daha hızlı daha kolay ve daha verimli kullanabilmeniz için bilmeniz gereken konuları AKINSOFT SIK SORULAN SORULAR sayfamızda bulabilirsiniz.

Teknolojinin hızlı gelişimi ile birlikte, yazılım sektörü de yeni yazılım dil kodlamaları geliştirmekte ve güncellenmektedir. Güncel programlama dillerindeki gelişmeler Wolvox8 programımız ile her konuda uyum sağlamadığından dolayı bu programda güncel ihtiyaçların geliştirilmesi aksayabilmekte idi. Bu nedenle Wolvox9 programımızı güncel bir dille hazırladık. Artık altyapı uyumsuzluğundan kaynaklı güncelleştirme yada geliştirme sorunları yaşanmayacaktır. Yeni yapılan geliştirmeler, düzenlemeler yada ekletiler Wolvox 9 programımızla uyumlu olacaktır ve Wolvox 8’de yeni güncellemeler olmayacaktır. Wolvox 9 programımızda yaklaşık 90 farklı geliştirme yapılmış ve hızla yeni geliştirmeler eklenmeye devam edecektir. Aşağıda Wolvox 8 de olmayan ve Wolvox 9’da eklenen bazı geliştirmeleri görebilirsiniz. Akınsoft Ankara Ana Bayi olarak detaylı bilgi veya geçiş işlemi için her zaman bize ulaşabilirsiniz. Ankara Akınsoft için iletişim bilgilerimizden bize ulaşabilirsiniz.

* Servis fişinde cari kartına gitmeden ilgili carinin WhatsApp’ına erişim için buton eklendi.
* E-Fatura ve e-Arşiv gelen kutularına QR Kod Okuma özelliği eklendi. Bu sayede QR kod okutarak faturalarınızı içeri aktarabilirsiniz.
* Sipariş Raporlarında vade tarihlerinin grid alanda gösterimi sağlandı.
* E-İrsaliye gönderimlerinde isteğe bağlı fiyat yada tutar alanlarının fiyatlı yada “0” fiyatlı olarak gönderimi sağlandı.
* Üretim Yap (Parçalama) formunda üretilen seri/lot ürünlerinin üretim ekranında yazdırılabilmesi için Seri/Lot etiket yazdırma alanı eklendi.
* Formlarda sevk adresi yerine cariye ait fatura adresinin otomatik olarak kullanılabilmesi için Cari Tanım içerisine seçenek eklendi.
* Eşleştirme işleminin e-Fatura, e-İrsaliye ve e-Arşiv Gelen Kutusu formunda yapılabilmesi sağlandı.
* Stok tanımı silinirken üretim reçetesi kontrolü yapılması sağlandı.
* Formlarda tarih alanlarında otomatik günün tarihinin getirilebilmesi için kullanılan “T” komutunun saat alanları içinde kullanılabilmesi sağlandı.
* Satıştan İade faturaları kaydedildiğinde ya da iptal edildiğinde otomatik mail/sms gönderimi için mail/sms şablonlarına modül eklenmesi sağlandı.
* Offline sistemde yapılan ek barkod tanımlarının gönderilebilmesi sağlandı.
* Sarf Malzeme Çıkış Fişi işlemlerinin yapılabilmesi sağlandı.
* Fatura dış modül bağlantılarında birden fazla irsaliye olması durumunda ayara bağlı olarak XML içerisinde ‘DespatchDocumentReference’ etiketi arasında gelmesi sağlandı.
* Limitli Tevkifat işlemlerinde limit karşılanmadan döviz toplamlara uygulanan tevkifat kaldırıldı.
* Fatura Özel Rapor gruplama kriterlerine fatura hareket özel alan tanımlarının da getirilmesi sağlandı.
* Sipariş Teslim Raporu ekranına Sipariş Muhasebelendirme penceresine sıralama eklendi.
* Sipariş İhtiyaç Listesi ekranından yapılan satın alma talep sonucu oluşan sipariş dokümanında genel ayara bağlı olarak stok termin işaretinin otomatik olarak gelmesi sağlandı.
* Mal Kabul ekranında eklenen siparişlerde kalan miktar 0 olan kayıt varsa mal kabul ekranına gelmemesi sağlandı.
* Stok Kart Birleştirme ekranında uzun stok isimlerini görüntüleyebilmek için alt satıra geçebilme işlemi yapıldı.
* Fatura ve Cari Bazında Kar/Zarar Rapor ekranında Ülke-İl-İlçe filtreleri için listeden seçilebilme özelliği getirildi.
* Servis yönetimi Fiş Faturalandırma ekranında seçilen fişlerin ayrı ayrı faturalandırılabilmesi için ayar eklendi.
* Cari kayıt işleminde e-Fatura mükellef sorgulama sonrasında çıkan ve onay ile kapanan uyarı ekranları, daha hızlı kayıt yapılabilmesi için açıklamaya dönüştürüldü.
* Depo Envanteri, Depo Envanter (Birimli) ve Depo Envanter (Yatay) raporlarına Arama Motoru alanı eklendi.
* Servis Fiş tasarımına Dış Servis sekmesine eklenen carinin adresini yazdırılması sağlandı.
* Çek/Senet İşlemleri ekranında diğer şube kullanımı olan bankaların gösterilebilmesi sağlandı.
* Oluşturulan bir kredinin faiz oranlarının değiştirilebilmesi sağlandı.
* İrsaliyenin kopyalanması sırasında, yeni irsaliye tarihi verilebilmesi sağlandı.
* Stok Tanımlar Seri Etiket ekranından alınan etiket tasarımlarına üretici firmanın eklenebilmesi sağlandı.
* Fiyat Değiştirme/ Fiyat Listesi ekranında son fiyat değişiklik tarihinin gösterimi sağlandı.
* Manuel Fiyat değiştirme ekranında son fiyat değiştirme tarihinin görüntülenmesi sağlandı.
* Sevkiyat Planlama ekranından alınmakta olan çıktıya sevkiyat yapılacak olan carinin iletişim bilgilerinin eklenebilmesi sağlandı.
* İş Merkezleri İş Emri raporunda, birden fazla istasyon seçimi ile filtreleme olanağı sağlandı.
* İrsaliye Raporu ( Hareketli ) ( Satış Yönetimi ) raporunda KDV ve tevkifat oranlarının görüntülenmesi sağlandı.
* Tevkifatlı işlemler için kullanılan KDV tanımı için tevkifat KDV tanımı yapılmamış ise ERP sisteminde uyarı vermesi sağlandı.
* Login ekranında son 5 başarılı girişi olan kullanıcı adının hafızaya alınması sağlandı.
* Lisans sistemin değişiklik yapılarak kullanıcı sayılarının modül bazlı ayarlanabilmesi sağlandı.

e-Adisyon Nedir?
Restoran, lokanta, kafe, pastane gibi masaya servis yapılan ve gerçek usulde vergilendiren işletmelerde kullanılan kağıt adisyon belgesinin e-fatura, e-arşiv gibi elektronik ortam ataşınmış halidir. E-fatura, e-arşiv gibi elektronik ortamda oluşturulur ve saklanır. Elektronik ortamda düzenlenen bu adisyon fişlerinin, hizmet tamamlandıktan sonra fatura yada perakende satış fişine dönüştürülmesi mecburidir.

e-Adisyon Mecburi mi?
Şimdilik e-Adisyon tüm işletmeler için zorunlu değil. E-Adisyon kullanma zorunluluğu olan iş yerleri, Gelir dairesi başkanlığı tarafından belirlenmektedir. Bu zorunluluğu belirlerken işletmelerin yıllık yada aylık ciro oranları göz önünde bulundurulmaktadır. GİB tarafından e-Adisyona geçmesi kararlaştırılan şirkete en az 3 ay öncesinden yazılı bildirim yoluyla ebelge.gib.gov.tr adresinde duyurmak suretiyle bilgi verilir. 3 ay içerisinde e-Adisyona geçmeyen işletmelere kanuni yaptırımlar getirilmektedir. İsteğe bağlı olarak da firmalar e-Adisyon sistemine geçebilirler.

E-Adisyon keserken GİB tarafından belirlenen ve adisyon üzerinde bulunması zorunlu olan bazı bilgiler vardır. Ayrıca her e-Adisyon belgesi ETTN denilen evrensel tekil numarası ile numaralandırılmalıdır. Akınsoft Wolvox 9 Restoran yönetimi programımızda, e-Adisyon entegrasyonu tamamlanmıştır ve e-Adisyon sistemi ile tam uyumlu çalışmaktadır.

E-Adisyon ile ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz Ankara Akınsoft olarak iletişim bilgilerimizden bize ulaşabilirsiniz. Ankara’da Akınsoft programları ile ilgili her türlü satış ve teknik destek hizmetini hızlı ve güvenilir şekilde vermekteyiz.

Son yıllarda ülkemizde yaşanan yüksek ve değişken enflasyon, şirketlerin mali tablolarını etkilemektedir. Enflasyon oranlarına göre mali tablolarınızda ve verilerinizde düzenleme yapmanız gerekmektedir. Akınsoft Enflasyon muhasebesi modülü ile mali tablolarınızda enflasyon düzenlemesini kolaylıkla yapabilirsiniz. Akınsoft enflasyon düzenleme modülü, enflasyonun bir şirketin mali tabloları üzerindeki etkisini dikkate alan bir mali raporlama şeklidir. Mevcut para birimindeki satın alma gücü dalgalanmalarını hesaba katarak mali tablolarınızda gerekli değişiklikleri yapar.

Akınsoft Ankara bayi olarak önemli bir konuda sizleri uyarmak isteriz. Enflasyon muhasebesi modülü kullanımı için Genel muhasebe ve Demirbaş modüllerinin programınızda bulunması yada Enflasyon modülü ile birlikte satın alınması gerekmektedir.

ENFLASYON DÜZENLEMESİ NEDEN GEREKLİDİR ?

Uzun yıllar süren yüksek enflasyon oranları vergileme, stok maliyetlendirme ve satın alma gücünde değişiklikler yaratmaktadır. Para değerindeki düşüşlere göre yeniden düzenlenmeyen mali tablolar, karlılık hesaplamada, stok maliyetlendirmede yada vergilendirmede ciddi zararlara neden olmaktadır. Enflasyon muhasebesini yaparak mali tablonun ait olduğu tarihte satın alma gücünün gerçek değerinde gösterilmesini sağlayabilirsiniz.

ENFLASYON DÜZENLEMESİ YAPMAYI GEREKTİREN ŞARTLAR NELERDİR ?

Fiyat endeksindeki (Yİ-ÜFE) artışın; İçinde bulunulan dönem dâhil son üç hesap döneminde %100'den ve içinde bulunulan hesap döneminde %10'dan, fazla olması halinde mali tablolarını enflasyon düzeltmesine tabi tutulması gerekmektedir. Enflasyon düzeltmesi yapmak zorunda olan mükelleflerce, mali tablolardan sadece bilançonun enflasyon düzeltmesine tabi tutulması uygun görülmüştür.

ENFLASYON DÜZENLEMESİNDE İŞLEM SIRASI NASIL YAPILMALIDIR ?

1- Mali tabloda yer alan kıymetlerden hangilerinin parasal olmayan kıymet olduğu tespit edilecektir.
2- Tespit edilmiş parasal olmayan kıymetlerin enflasyon düzeltmesinde dikkate alınacak tutarları (düzeltmeye esas tutarları) bulunacaktır.
3- Parasal olmayan kıymetlerin içinde yer alan Reel Olmayan Finansman Maliyetleri (ROFM) ayrıştırılacaktır.
4- Tespit edilmiş parasal olmayan kıymetlerin enflasyon düzeltmesinde düzeltmeye esas tarihleri ve buna bağlı düzeltme/taşıma katsayıları belirlenecektir.
5- Tespit edilmiş düzeltmeye esas tutarlar ait oldukları düzeltme/taşıma katsayılarıyla çarpılacak düzeltilmiş tutarları hesaplanacaktır.
6- Parasal olmayan kıymetlerin, düzeltilmiş değerler ile düzeltme öncesi değerler arasındaki enflasyon farkları kayıtlara alınacaktır
7- Parasal olmayan kıymetler düzeltilmiş değerleriyle, parasal kıymetler ise düzeltmeye tabi tutulmaksızın mali tabloda gösterilecektir.

DÜZELTME KATSAYISI
Düzeltme katsayısı: Mali tabloların ait olduğu aya ilişkin fiyat endeksinin, düzeltmeye esas alınan tarihi içeren aya ait fiyat endeksine bölünmesiyle elde edilen katsayıyı ifade etmektedir.
Formül; Düzeltme Katsayısı= Yılı Aralık veya (ilk düzeltmede) Kasım Ayı Yİ-ÜFE'si / Düzeltmeye Esas Alınan Tarihteki Yİ-ÜFE

TAŞIMA İŞLEMİ / TAŞIMA KATSAYISI
Taşıma işlemi -> Taşıma işlemi daha önce enflasyon düzeltmesine tabi tutulmuş parasal olmayan kalemlerin sonraki yıldaki düzeltme işleminde kullanılmaktadır.
Taşıma katsayısı -> Mali tabloların ait olduğu tarihe ilişkin fiyat endeksinin, bir önceki dönemin sonundaki fiyat endeksine bölünmesiyle elde edilen katsayıyı ifade etmektedir.
Formül; Taşıma Katsayısı = Yılı Aralık Ayı Yİ-ÜFE'si / Önceki Yılın Aralık Ayı Yİ-ÜFE'si

2024 ve İZLEYEN YILLARDA STOKLAR İÇİN ENFLASYON DÜZENLEMESİ UYGULAMASI BASİT ORTALAMA YÖNTEMİ: Mali tabloların ait olduğu aya ilişkin fiyat endeksinin, bu endeks ile bir önceki geçici vergi döneminin sonundaki fiyat endeksi toplamının ikiye bölünmesi sonucu bulunan endekse bölünmesiyle elde edilen katsayı olarak hesaplanır. Düzeltmeye esas tutar olarak, 2023 hesap dönemi sonuna ait bilançoda yer alan stoklara ait değerler esas alınır.
Formül; Dönem Ortalama Düzeltme Katsayısı = Bilançonun ait olduğu aya ait Yİ-ÜFE / (Bilançonun ait olduğu aya ait Yİ-ÜFE + Bilanço günü itibariyle bir önceki geçici vergi döneminin sonundaki Yİ-ÜFE) /2

HAREKETLİ AĞIRLIKLI ORTALAMA YÖNTEMİ:Dönem sonu stok ve dönem içinde satılan mal maliyetinin enflasyon düzeltmesine esas alınacak tutarlarının hareketli ağırlıklı ortalama düzeltme katsayısı ile çarpılması suretiyle enflasyon düzeltmesine tâbi tutulmasını (Bir önceki döneme ait düzeltilmiş satılan mal maliyeti enflasyon düzeltmesi yapılan dönemin sonuna taşıma katsayısı uygulanarak taşınır.)
Formül; Hareketli Ortalama Düzeltme Katsayısı = Enflasyon Düzeltmesine Tabi Tutulmuş Dönem Başı Stoğun İlgili Dönemin Sonuna Taşınmış Değeri + Dönem İçi Alış ve Giderlerinin Enflasyon Düzeltmesine Tabi Tutulmuş Değeri / (Dönem Başı Stok + Dönem İçi Alış ve Giderler

REEL OLMAYAN FİNANSMAN MALİYETİ (ROFM) NEDİR?

2023 hesap dönemi sonuna ait bilanço üzerinde yapılacak düzeltme işleminde; bilançoda yer alan bazı parasal olmayan varlıkların içerisinde bulunan reel olmayan finansman maliyetlerinin, ilgili varlığın maliyet veya alış bedelinden düşülmesi sonucu bulunacak tutar düzeltmeye esas alınacaktır.
Formül; ROFM = Borç Tutarı * ( (Borcun Kapatıldığı Aya Ait Yİ-ÜFE) - ( Borcun Alındığı Aya Ait Yİ-ÜFE) / Borcun Alındığı Aya Ait Yi-ÜFE )

Dolor nonumy tempor elitr et rebum ipsum sit duo duo. Diam sed sed magna et magna diam aliquyam amet dolore ipsum erat duo. Sit rebum magna duo labore no diam.

Buraya yeni cevap metnini ekleyin.

Buraya yeni cevap metnini ekleyin.

AKINSOFT sürüm güncelleme işlemine başlamadan önce, veri kaybına engel olmak için lütfen yedekleme yapınız. Yedekleme işlemi için programınızın kurulu olduğu dizinde bulunan AKINSOFT klasörünü kopyalayarak farklı bir dizine yapıştırın. Bu işlemi yaparken tüm Akınsoft programlarının ve Kontrol panelinin kapalı olduğundan emin olun.

Not: Kontrol panelini kapatmak için, kontrol paneli üst menüsünden "Yetkili>Programdan Çık" yolunu izleyin. Kontrol paneli açık kalırsa veri kaybı gibi bir çok sorunla karşılaşabilirsiniz.

Daha sonra Akınsoft Installer (Akınsoft Kurulum Programı) çalıştırın. Güncellemek istediğiniz programı seçerek "İŞLEME BAŞLA" butonuna basın. Kurulum esnasında size uygun olan seçenekleri seçerek "İLERİ" butonuna tıklayın. Yeni sürümler yüklendiğinde Wolvox Installer ekranındaki ünlem işareti yeşil çentik işaretine dönecektir.

Restoran, lokanta, market ve benzeri paket servis yapan işlemeler için, müşteri portföyü yaratmak ve bu portföyü doğru yönetmek çok önemlidir. Paket servis yapan işletmelerin işini kolaylaştıracak ve müşteri memnuniyetini artıracak uygulamalardan birisi de arayanı gör uygulamasıdır. Peki arayanı gör uygulaması nedir nasıl çalışır.

ARAYANI GÖR UYGULAMASI NEDİR?
Arayanı gör uygulaması kısaca, sizi arayan müşterilerin, daha siz telefonu açmadan, kim olduğunu gösteren ve bilgilerini kaydeden bir uygulamadır. Telefonunuz çaldığı anda Akınsoft restoran programınızda ekrana arayan numaranın ne olduğu, müşteri adı, adresi gibi bilgilerin olduğu uyarı penceresini açar. Siz de bu sayede her seferinde müşteriden isim, adres numara gibi bilgileri almaktan kurtulursunuz. Her seferinde adres kişi bilgisi almadığınız için zamandan tasarruf eder ve ciddi bir müşteri memnuniyeti yaratmış olursunuz.

ARAYANI GÖR UYGULAMASI NASIL ÇALIŞIR.
Öncelikle arayan kişinin bilgilerini görebilmeniz için Akınsoft Restoran yönetimi programında bu müşteri bilgilerinin kayıtlı olması lazım. Eğer kayıtlı değilse arayanı bil uygulaması doğrudan yeni kayıt ekranını açar. Müşteri bilgilerini bir kerelik yazmanız yeterlidir. Bundan sonra o numaradan her arandığında müşterinin bilgileri otomatik olarak ekrana gelecektir. Telekom tarafından çekilen sabit telefon hattınızın bilgisayarınıza bağlanabilmesi için CALLER ID adı verilen özel bir cihaza ihtiyacınız bulunmaktadır. Çok farklı marka ve modellerde caller id cihazları bulunmaktadır. Bu cihazlara internet üzerinden de kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Cihazınızı bilgisayara bağladıktan sonra Akınsoft Restoran Yönetim Programı ile entegrasyonunu yapıp kullanmaya başlayabilirsiniz. Ankara Akınsoft Bayii olarak konu ile ilgili bizimle de iletişime geçebilirsiniz. Ankara’da Akınsoft ile ilgili her türlü teknik destek ve program satış hizmeti Ankara bayi olarak tarafımızdan sunulmaktadır. İletişim bilgilerimize sitemizin iletişim bölümünden ulaşabilirsiniz.

AÇIKLAMA YAZISI

AÇIKLAMA YAZISI